Moscheea Albastră


Moscheea Albastră sau Moscheea Sultan Ahmed, a fost construită de către Sultanul Ahmed I, între anii 1609 si 1617.

Moscheea are 6 minarete,  la fel cum avea şi aceea din Mecca, motiv pentru care la cea din urmă i s-a mai ridicat şi cel de al 7-lea minaret, ca simbol al supremaţiei şi al puterii. Numele îi este dat  datorită interiorului  decorat cu mozaicuri de culoare albastră,  precum şi datorită ţiglelor  care  acoperă moscheea.

Sultanul Ahmed  a decis construirea clădirii din dorinţa de a ridica în Istanbul o moschee care să îi poarte numele, dar şi care să concureze sau chiar să depăşească în măreţie cea mai importantă moschee din oraş la acea vreme, Hagia Sophia .

Ridicarea moscheii a stârnit numeroase controverse. Astfel de clădiri ce erau construite în acea perioadă se făceau cu banii obţinuţi ca pradă de război, pentru a comemora  victoriile.  Ahmed a fost primul sultan nevoit să procure suma necesară din fondurile statului, deoarece el nu obţinu-se nicio pradă de război, stârnind astfel furia iniţiaţiilor în teologie şi drepturi divine. Suma era considerată mult prea mare de către populaţia turcă a acelor vremuri.

La intrarea din partea de vest a curţii se află un lanţ masiv de fier, aşezat astfel încât sultanul, singura persoană care avea dreptul de a intra în curtea moscheii pe cal, să fie nevoit să îşi plece capul de fiecare dată când avea să între în moschee. Gestul avea un rol simbolic, de smerenie a conducătorului în faţa divinităţii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s