Traveling- Călătorind prin Istanbul


Istanbulul, cel mai mare oraş al Turciei a fost întemeiat de împaratul Constantin del Mare, pe locul fostei colonii greceşti, purtând numele de Constantinopol, capitală a Imperiului Bizantin.

Este cucerit in 1453 de către turci şi devine astfel capitala Imperiului Otoman.  Numele oficial de Istanbul îl va primi în 28 martie 1930. In prezent nu mai este capitala Turciei, însa ocupă o poziţie majoră în economia şi cultura ţării, fiind cel mai important centru de comerţ international al Turciei.

Istanbulul ocupă locul cinci  in lume cu o populaţie de  peste 12,8 milioane locuitori.

Istanbulul este o mare metropolă, un  centru cultural, economic şi financiar. Oraşul este împărţit în 39 raioane.  Acesta este situat în  Strâmtoarea Bosfor şi are portul cunoscut sub numele de Cornul de Aur.  Se extinde atât în Europa  (Tracia) cât şi în Asia(Anatolia)  şi este prin urmare,  singura metropolă din lume   situată pe două continente.

Istanbul a fost ales capitala europeană a culturii în 2010 şi capitală europeană a sportului în 2012.  Zonele istorice ale oraşului au fost adăugate la UNESCO pe Lista Patrimoniului Mondial în 1985.

Obiective turistice în Istanbul.

Palatul Topkapi, simbol al Istanbulului si centrul Imperiului Otoman, a fost comandat de sultanul Mehmet al doilea în anul 1459 şi terminat in decurs de 6 ani. Se află intre Cornul de Aur si Marea Marmara, având o panoramă minunată spre stramtoarea Bosfor. Este format din mai multe cladiri mici construite împreuna, cu 4 zone înconjurate de ziduri înalte şi curţi interioare.

Moscheea Albastra ( Moscheea imperiala Sultanahmet) este cea mai mare şi mai vizitată moschee din Istanbul, numele sau provine de la placajele decorative interioare din faianţă bleu si alb. A fost ctitorită de către Ahmet al XIV-lea , un sultan otoman, construcţia a fost edificată intre anii 1609- 1616 de către Mehmet Aga.
Moscheea Beyazid
Moscheea Sehzade
Moscheea Selimiye
Moscheea Sultanahmet
Moscheea Rustem Pasa,
Moscheea Imperiala Fatih
Hagia Sophia este celebra biserică bizantină transformată in moschee şi devenită muzeu.
Cornul de Aur( Halic) este un estuar care împarte oraşul Istanbul în doua şi împreuna cu Marea Marmara formează o peninsulă cu un liman natural.
Haremul Sultanilor cu locuinţele sultanilor, ale familiei acestuia şi a cadânelor, cele mai frumoase incăperi avându-le mama sultanului, cea mai importantă femeie din Imperiul otoman, cu un cuvânt important în luarea decizilor. Incăperile sunt decorate atât în interior cât şi în exterior în faianţă,  albastrăcu auriu.
Palatul Dolmabahce, construit la jumătatea secolului al 19- lea in stil rococo , aflat pe malul mării. In faţa acestui palat se găseşte o moschee ce poartă acelaşi nume şi un turn cu ceas.
Bazilica Cisternelor, se afla in piaţa Sultanahmet aproape de Bazilica Aya Sofia.A fost construită prin anii 540 pe timpul imparatului Justinianus I. Aici se aflau rezervele de apa ale oraşului din antichitate, aceasta fiind adusă prin conducte din padurea Belgrad.
Fortăreaţa Rumeli Hisari a fost construită în 1452

TOPKAPI PALACE-PALATUL TOPKAPI

MOSCHEEA ALBASTRĂ

Reclame
Comentarii
  1. Istambul……….oras al viselor , al maretiei ,al misterelor , oras fascinant si coplesitor . Mi-e dor de farmecul tau unic , indescriptibil , uluitor oras in care istoria respira la tot pasul alaturi d e cele mai moderne infaptuiri ale tehnicii. Mi-e dor de apele Bosforului , de parfumul strazilor tale , de glasurile bazarului , de glumele vinzatorilor d einghetata. M-am indragostit de tine la prima vedere Istambul.

  2. linda szabo spune:

    Super tare este Istambul este frumos!!!!!

  3. Lidia Toma spune:

    Exceptional! Abia astept sa vad Istanbulul. Turcia are doi minunati mesageri: Orhan Pamuk si Nurgul Yesilcay.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s