Traveling-Călătorind prin Antakya


Antakya

Hotel  Savon- Antakya

Muzeul din  Antakya

ANTAKYA

Oraşul este situat pe malurile râului Orontes ( Asi Nehri), la aproximativ 22 km (14 mile) în înterior,  de  coasta mediteraneană. Este situat într-o vale înconjurată de munţi, Munţii Nur (Amanos ) la nord,  Muntele Keldağ la sud  şi  Muntele Habib Neccar la est,  munţi care abundă în marmură verde.   Oraşul este străbătut de râul Orontes (Asi).  Acesta  lărgit şi îndiguit trece prin centrul oraşului.

Oraşul denumit în antichitate Antiochia, aparţinea Siriei antice, azi se află în provincia Hatay-Turcia.

Numele de azi al oraşului ascunde cu iscusinţă denumirea unuia dintre cele mai importante oraşe ale antichităţii.  Antakia de azi e una şi aceeaşi cu Antiochia menţionată în Biblie şi în cărţile de istorie, o cetate fondată acum peste 2300 de ani de Seleucus I Nicator, generalul lui Alexandru cel Mare.

În perioada timpurie a Imperiului Roman, Antiochia era al treilea cel mai populat oraş al lumii, cu peste 500.000 de locuitori. Un adevărat New York al acelor vremuri. Amplasarea sa ideală, între munte şi mare, pe malurile fertile ale râului Orontes, îi asigura prosperitatea pe timp de pace şi protecţia pe timp de război.

Antiochia este considerată leagănul creştinismului non-israelit. Apostolul Pavel întemeind aici, într-o peşteră, prima biserică creştină şi folosind Antiochia ca bază pentru expediţiile sale misionare de la jumătatea primului veac după Hristos. Peştera în care Apostolul a rostit pentru prima oară cuvintele Evangheliei este şi locul unde – conform legendei – a fost găsită Lancea Sfântă (cu care soldatul roman l-a împuns pe Iisus în coastă pe dealul Golgotei).

Cu urcuşuri şi coborâşuri, Antiochia a avut o soartă înfloritoare până la cutremurul din 526, considerat al treilea cel mai devastator seism din istorie. Ce n-a distrus cutremurul a distrus incendiul care-a urmat iar apoi a continuat omul.

Multele  situri inca existente dovedesc cât de importantă era aşezarea în trecut. De la ruine la citadela otomană, de la străduţele înguste şi vechile case sau gradini, la portul vechi, totul este un mic muzeu in aer liber.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s