Food recipes-Reţete de mâncăruri


SUBEREK

Aluat: Un kg de făina, un ou, apă şi sare. Se amestecă făina cu un ou şi puţină sare, adaugându-se treptat apă, astfel încât coca să fie uşor de frământat.

Umplutură: Un kg de carne tocată de vită, proaspătă (poate fi folosită atât carne de pui, cât şi de porc), două cepe albe rase, piper, sare,  mentă uscată, după gust, ulei pentru prăjit. Se amestecă ceapa rasă şi carnea tocată cu puţin piper, sare şi circa o linguriţă de mentă uscată.

1 – Aluatul se porţionează în bucăţi egale. Fiecare bucată se frământă separat, apoi aluatului i se dă formă de bilă.

2 – Fiecare bucată se întinde apoi rotund cu ajutorul unui făcăleţ.

3 – Pe jumătate din foaia de cocă se întinde un strat din compoziţia de ceapă cu carne.

4 – Se suprapune cealaltă jumătate de aluat peste stratul de umplutură şi se taie pe margine cu o rozeta, pentru ca marginile să se lipească perfect între ele.

5 – Fiecare suberek se prăjeşte apoi în baie de ulei încins, până devine arămiu. Se serveşte cald.

-MUCVER

Ingrediente: dovlecei-400 de grame, 2-oua, 2 morcovi, sare, piper, boia de ardei, patrunjel uscat sau proaspat, mărar, dacă aveţi, 1 ceapa mica, branza alba aproximativ -100 de grame, făină şi ulei de floarea soarelui. Aveţi, de asemenea, nevoie de niste prosoape de hârtie pentru a absorbi uleiul în exces  de la  prăjire. Radeţi dovlecei,  morcovi si ceapa, se adaugă sare şi se lasa sa stea timp de aproximativ 10 minute. Se storc şi se adaugă  ouăle bătute, brânză, condimente, se adaugă făină suficientă pentru a avea un amestec consistent. Se mănâncă cald sau rece, cu sau fără iaurt.

Ingredients:  zucchini – 400 grams, 2 eggs, 2 carrots,  salt, pepper, mild red paprika powder,dry parsley or fresh, dill- if you have, 1 small onion, white cheese about -100 grams, flour and sunflower oil. You also need some paper towels to absorb extra oil from pancakes after frying. Grate zucchini, carrots and onion, add salt and let sit for about 10 minutes.  Squeeze out excess water. Add lightly beaten eggs, cheese, spices, add enough flour to have thick mixture. Use your non-stick pan, it’s easier to turn pancakes when frying. Eat warm or cold, with or without yogurt dip, either way is delicious.

KUMPIR

Este o mâncare specific turcească gustoasă şi uşor de făcut.

Baza sunt cartofii pe care se pun tot felul de umpluturi după gustul fiecăruia.

Se aleg cartofi mari şi se coc în folie de aluminiu aproximativ jumătate de oră, se verifică cu o furculiţă dacă sunt copţi. Se desface folia şi se despică în formă de cruce cartoful, având grijă de coaja cartofului,  încât în ea să se poată amesteca miezul cartofului cu unt, caşcaval, sare, piper până ce acesta este cald. După ce s-a omogenizat amestecul se întinde uniform peste tot cartoful. Şi se adaugă umpluturile pregătite care pot fi:

-cărnaţi tăiaţi mărunt,

-castravete acru,

-măsline,

-amestec sote de legume(mazăre, morcovi, porumb)

- maioneză, ketchup, etc.

Dacă am folosit ca umplutură cârnaţi, bacon şi deasupra o feliuţă de caşcaval se poate pune din nou la cuptor pentru 3 minute până se topeşte caşcavalul.

HUMUS

Ingrediente: 400g năut din conservă, 3 linguri ulei de măsline, 100g tahini (pasta de susan), sucul de la o lămâie, 1 linguriţă boia iute, 1 linguritţă boia dulce, măsline fără sâmburi, sare, piper.

Preparare: Scurgem năutul şi îl clătim. Punem năutul întrun blender impreuna cu uleiul, pasta de susan si sucul de lamaie. Mixam foarte bine, daca pasta este prea uscată, mai adăugăm ulei de măsline sau suc de lămâie. Adăugăm  pasta de susan, sare, piper. O aşezăm pe o farfurie şi o decorăm cu boia şi măsline.

-CHIFTELUŢE PE CARTOFI

Ingrediente

700 g carne tocată amestec, 500 g cartofi,  500  roşii, 2-3 ardei graşi, un colt de pâine, o legătură frunze pătrunjel verde, 1 ceapă mare 2ouă, sare, piper, caşcaval taiat subţire( optional) bacon afumat(optional)

Preparare

Pătrunjelul se toacă mărunt. Ceapa se curaţă , se taie in patru apoi se toacă marunt si ea. Cartofii se curaţă şi se taie in felii groase de 1,5 cm Se toacă mărunt şi colţul de pâine. Carnea tocată se amestecă impreună cu pătrunjelul, ceapa,  sare, piper,ouăle, colţul de păine şi putin sifon dacă este cazul. Amestecam bine si acoperim castronul şi-l punem la frigider pentru 30 minute. Cartofii tăiati îi punem intr-o tavă cu hârtie de copt , îi stropim cu puţin ulei şi îi dăm la cuptorul dinainte incalzit la 180 grade, unde îi ţinem 30 minute. Din carne facem chifteluţe pe care le punem apoi peste feliile de cartofi si le fixăm cu o scobitoare in care mai adăugam cate o felie de  roşie groasă de 1,5 cm şi o bucată de ardei( poate fi ardei iute dacă preferaţi). Se dă tava la cuptor până cănd chifteluţele sunt gata coapte, aproximativ o ora. Chifteluţele cu cartofi pot  servite cu un sos de muştar cu  usturoi pisat.

- SARMALE TURCEŞTI ÎN FOI DE VIŢĂ


Ingrediente:,500g foi de vita, 500g carne tocata de miel, 5 cepe medii, tocate, 1 lingurita sare, 3 linguri orez, 3 linguri patrunjel proaspat, tocat, 3 linguri marar proaspat, tocat, 3 linguri menta proaspata, tocata, 1 lingurita piper nedru, macinat, 1 rosie mare, curatata de coaja si tocata, 1 cana apa rece, 1 lingura unt, 1 lingurita pasta de rosi, 2 1/2 cani apa, hartie cerata, iaurt (ca sos)

Mod de preparare

Se combină ingredientele pentru umplutură (carnea tocată, ceapa, sarea, orezul, verdeturile, piperul) impreuna cu 3/4 cana apă, se amestecă bine şi se pun deoparte. Se fierb foile de viţă 2 minute in apă sarată. Se scoate fiecare frunză separat, se taie in doua. Se pune o lingură de umplutură la baza frunzei, se impăturesc peste ea marginile si se rulează in sus, îndoind şi îndesand marginile laterale ale ruloului.  Se aşează sarmalele in straturi, intr-o cratiţă.  Se topeste untul intr-o tigaie. Se adaugă roşiaşi pasta de tomate, se săreaza si se amestecă pe foc iute, până ce se inmoaie roşia. Se adaugă 2 1/2 căni apa. Se dă in clocot si se toarnă peste sarmale. Se acoperă sarmalele cu hârtie cerată peste care se aşeaza o farfurie ca să impiedice ridicarea sarmalelor in timpul fierberii. Se acoperă cu un capac şi se da in clocot. Se micşorează flacăra şi se fierb inabuşit 45 de minute.

Se servesc cu iaurt.

- DOVLECEI UMPLUŢI CU LEGUME


Pt ghiveci, 1 vinata, 1 morcov, 1 ardei gras, o ceapa, 1/2 ţelină rasa, 50-100 gr  mazăre, 50-100 gr fasole verde, 4  roşii mici, 3 linguri ulei de masline, 2 cartofi, 200 gr pasta de tomate,  sare, piper, dupa gust.

Preparare :  Se taie un capac la dovlecei şi cu ajutorul unei linguri se scobesc, miezul punându-l in cratiţa in care a fost preparat ghiveciul de  legume Se taie ceapa marunt se pune la inabusit in uleiul de măsline, iar când a devenit sticloasă se adaugă ardeiul,  ţelina rasă, morcovul tăiat rondele, vinetele tăiate cuburi, cartofii tot cubuleţe şi restul legumelor. Se adaugă  sare, piper(poate si boia) şi se amestecă, se lasa pe foc pâna e gata (cam 15 minute). Inainte de a se da la o parte de pe foc, se pune şi sucul de roşii. Cu acest ghiveci se umplu dovleceii turcesti, se rade  caşcaval peste ei, (parmezan), condimentează (cu ardei iute) se pune un strop de ketchup, apoi se bagă in cuptor intr-un vas iena. Se ţin la cuptor aproximativ o ora.

-PUI ÎNTREG LA CUPTOR ÎN STIL TURCESC

Ingrediente: un pui întreg mare, o cană de orez, o cutie de ciuperci, o ceapă, 5-6 căţei de usturoi ,pastă de tomate, pastă de ardei iute (opţional), 2 morcovi câţiva cartofi, 2 tulpini ţelină

Preparare: Fierbeţi puiul întreg în apă cu sare timp de 15 minute. Adăugaţi în apă şi un căţel de usturoi, pentru gust. Faceţi pilaful cu ciuperci. Tocaţi ceapa şi căliţi-o, adaugaţi ciupercile, orezul. Adăugaţi zeama de pui si fierbeţi la foc mic până scade bine şi orezul e fiert. Umpleţi puiul cu pilaf. Faceţi un sos gros din usturoi măcinat, pastă de ardei iute, 2 linguri de ulei de măsline, 5 linguri sos tomate, sare. Ungeţi puiul pe toate părţile. Condimentaţi puiul cu boia si piper  Incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.Ungeţi tava cu ulei. Puneţi puiul in tavă, adăugaţi şi cartofii tăiaţi în bucăţi mari, morcovii şi ţelina .Adăugaţi in tavă puţină zeamă de la carne. Ungeţi din când in când puiul cu sosul tomat şi cu sosul din tavă. E gata in aproximativ 50 de minute, când legumele sunt coapte si puiul e bine rumenit.

-TAUFLIK


Ingrediente:ceapa,  sare, apa, tahini (pasta de susan), stafide, seminte de pin, scortisoara, naut fiert, piure de cartofi, ulei de masline.

Preparare: se taie in bucati mici o ceapa de marime medie si se pune la fiert, intr-un vas cu apa, dupa care se adauga si sare. Se lasa la fiert pana cand apa s-a evaporat si ceapa s-a inmuiat, apoi se scoate continutul intr-un bol de sticla, alaturi. Se toarna deasupra 3-4 linguri de tahini (pasta de susan), stafide uscate, scortisoara, seminte de pin si putina sare. Amestecati bine compozitia si lasati-o deoparte. Urmatorul pus intr-un alt vas se adauga 2-3 linguri de naut fiert, pasat deja, si 3-4 linguri de piureu de cartofi. Se adauga sare si ulei de masline si se amesteca. Se pune apoi amestecul pe o bucata de panza curata si nivelati cu un cutit pana se obtine un strat subtire. Cu ajutorul unei linguri puneti apoi din compozitia realizata mai devreme, pe baza de ceapa, deasupra nautului si a cartofilor. Se apuca apoi marginile panzei si se strang sus, pana se obtine o forma rotunda. Se da la o parte panza si amestecul rotund se pune intr-o farfurie de ceramica (vas de lut), ce se se taseaza putin, se decoreaza cu patrunjel, se stropeste cu ulei de masline si…..pofta buna!

-DONER-KEBAB - Preparat specific bucătăriei turceşti, din carne de berbec. Pe o frigare verticală se introduc tranşele mari de carne şi cele de grăsime, condimentate. Frigarea se învârte în faţa flăcării; când este gata, se taie cu un cuţit cu lama lungă, fâşii din carne care se servesc cu garnitură de orez.

KUNEFE

Ingrediente: tăieţei 500gr (cataif), sirop de zahăr, 200gr. unt, 200gr brânză mozzarella, rasă pe răzătoarea mare, 150gr ricotta,150ml lapte, 75gr.gris.

Siropul se face din 300gr zahăr şi 200ml apă.

Se amestecă să se topească zahărul şi se adaugă zeama de la ½ lămâie., Se fierbe aproximativ 7 minute. Se ia de pe foc şi se adaugă o lingură de apă din flori de portocal

Preparare: Se desfac tăeţei, se toarnă peste ei untul topit. Şi se amestecă până se înmoaie tăieţeii. 2/3 din cantitate se pune într-o tavă rotundă cu diametrul de 25cm, presându-se compoziţia pe toată suprafaţa tăvii.

Se fierbe laptele cu grisul până se îngroaşe compoziţia. Se amestecă cele 2 feluri de brânză,  şi cu grisul fiert. Se aşează apoi peste tăieţeii din tavă. Peste  brânză se pun tăieţeii care au rămas şi se presează cu mâna. Se coace 30/45 minute până tăieţeii devin maroni. Se scoate din cuptor şi se toarnă siropul care este călduţ şi se lasă până este absorbit. Se taie apoi felii.

-HALVA TURCEASCĂ–este uşor de realizat, atât din punct de vedere al compoziţiei, cât şi al timpului de preparare. Pentru reţeta de halva turcească vă sunt necesare 600 gr. făina, 1 litru de lapte, 100 gr. zahar, 50 gr. nuci pisate, 60 gr. grasime (unt, ulei sau untura, insa este de preferat untul). Se incinge untul sau grasimea pentru care ati optat, se adauga faina si se prajeste pana ce compozitia capata o culoare inchisa. Apoi, se stinge cu lapte clocotit, in care, in prealabil, a fost dizolvat zaharul. Se ia de pe foc, se amesteca cu nucile pisate si se aseaza pe farfurie. Se lasa la racit aproximativ o ora, dupa care se taie felii.

-COLACI TURCEŞTI

Ingrediente

Pt. aluat :1 pahar apa calda,  1 pahar de lapte cald,  1 pahar ulei,  o lingura zahar, 1 lg. sare, 1 cub drojdie,  făina cât cuprinde atât cât să nu se lipească de mâini.

Pt umplutura: se pot umple cu unt, caşcaval sau telemea, şunca şi măsline, ceapă calită,etc.

Pt uns : 1ou ,susan sau mac

Preparare

Intr-un vas se dizolvă drojdia cu apă căalduţă şi apoi se adaugă laptele, uleiul, sarea + zahărul şi făina. Se amestecă până se obţine o cocă care se lasă la dospit aprox. 1h.   Intre timp prăgatiţi ingredientele pentru umplutură: le daţi prin răzătoarea mare iar măslinele se scobesc de sâmburi . Untul trebuie ţinut la temperatura camerei şi să aibă consistenţa smântânii.  După ce aluatul “a crescut” frumos se rupe in bucăţele mici cât un ou. Fiecare bucată se întinde cu sucitorul cât să aibă mărimea unei farfurii ; se unge cu unt şi se adaugă ingredientele alese de voi. Răsuciţi foaia iar capetele le uniţi in forma de colacel. Se aşează în tava tapetată cu făină sau cu hârtie de copt. Se unge  deasupra oul bătut şi in final presărati susanul sau macul.  Introduceţi tava in cuptor   la 170 grade timp de 1 h.

SOUP-TARHANA

Tarhana Soup is a traditional soup of Turkish Kitchen. It needs some effort and preliminary preparation. However result is worth while. Tarhana main ingredient of this soup is a kind of flour like powder.  This powder is prepared in autumn so that in times of need powder is ready to cook.

Here is the recipe of Tarhana.

Ingredients

1.5 kgs onion

1.5 kgs paprika

2 kgs tomato

a bunch of parsley

a bunch of dill

2 kg yoghurt

2-3 hot pepper

1.5 table spoon of salt

flour

Recipe For Tarhana:

Cut the onions into the ring form and put bottom of saucepan. Slice paprikas and tomatoes put these pieces onto the onion rings. Wash parsley and dill and put top of all ingredients without cutting. Sprinkle the salt and boil all of them at low heat without open the tap of saucepan. After boiling open it and separate the parsley and dill bunches. Take saucepan from fire and let it cool down. When ingredients become cool sieve all of them. Throw away residual part above the sieve. Put flour in a wide pot and dish a small pool at the center of it. Put yoghurt and drawn ingredients into this cavity and sprinkle some salt. Knead all of them and get a hard dough. Put this into a quite deep pot cover it with a clean cloth. Along 10 days knead this dough for two times in a day for nearly about 2-3 minutes. After kneading for 10 days lay a clean large cloth. Chip small pieces from this dough flatter them and put onto the cloth to drain. Drain front faces for 12 hours then reverse them to drain other side of pieces. To understand whether pieces dry enough or not you can take one piece if it crumble without adhere your hand then it is ready. Take all pieces from the cloth put into the food processor to crumble into powder form then you can reserve for a long time.

Four tarhana soup.

Ingredients

1 table spoon butter

1 table spoon tomato paste

1 water glass tarhana

1 tea spoon peppermint

1 tea spoon red pepper flakes

salt

Recipe

Put butter to the saucepan after melting add tomato paste then add 5 glasses of water. In an other bowl put powder of tarhana and add one glass of water. Stir them until tarhana become liquid become even. Add this liquid into the water that boils in the saucepan. Cook for 15-20 minutes flavor with salt, peppermint and red pepper. Serve it hot.

SUPĂ DE TARHANĂ

Tarhana este produsă vară şi se poate folosi pe parcursul lunilor reci.

Prepararea tarhanei:

1,5 kg ceapă,  1,5 kg. ardei, 2kg. roşii, 2kg. iaurt(sau kefir nepasteurizat) puţină drojdie dacă este pauterizat,, o legătură de mărar, o legăîtură de pătrunjel, 2-3 ardei iuţi, 1,5 lingură sare, piper,  făină.

Fierbeţi ingredientele de mai sus într-o oală acoperită. După ce au fiert se scurg de apă şi se mixează. Se adaugă iaurtul, făina, sare, piper şi se frământă un aluat tare. care se aşează întrun vas şi se acoperă cu un şervet. Se lasă aşa maxim 10 zile. În fiecare zi se frământă câte 2-3 minute. După ce nu mai creşte se împarte în bucăţi mai mici, se aşează pe un tifon şi se lasă să se mai usuce  şi în fiecare zi se fărâmiţează în alte bucăţi care la final sunt foarte uscate şi se pot mixa ca o pulbere. Ce rezultă se păstrează întrun loc  uscat şi răcoros.

Prepararea supei.

O lingură de unt, o lingură pastă de tomate, o lingură pastă de ardei sau ardei iute tăiat bucăţele,, o ligură ceai de mentă, sare.

Se pun 2-3 linguri pudră de tarhană cu un pahar de apă să se înmoaie, cam 2 ore. Se pune într-o oală să se topească o lingură de unt, se adaugă pasta de tomate, ardei, ceai mentă. Se adaugă apoi 5 pahare de apă şi tarhana înmuiată. se fierbe 5 minute sau puţin mai mult dacă doriţi să fie mai cremoasă.


Comentarii
  1. elena rus spune:

    Am fost in Turcia,a fost super totul inclusiv mancarea.Am mancat o mancare de vinete la cuptor f.buna ,nu am gasit reteta.

  2. geta spune:

    Nu am vazut placinta cu brinza arata tare bine in filmele lor

  3. geta spune:

    Am vazut in toate seriale placinta cu branza dar aici nu am vazut reteta sau poate mi-a scapat

  4. crissa spune:

    totul arata minunat…multumim

  5. rodica muresan spune:

    este un vis sa mergi in turcia la all inclusive, numai bunatati…am fost in Bodrum acum 2 ani si a fost superb, iar despre bucataria turceasca pot sa va spun ca este foarte ok

    • mihaela spune:

      Eu sunt indragostita de Turcia. Am fosr la Kemer(Antalya) si la Bodrum. Hoteluri minunate, mancare excelenta, servire ireprosabila. Felicitari!

  6. roxana spune:

    iubesc turcia dar……….nu am vizitato niciodata……..visul meu e sa merg la ISTAMBUL

  7. maria spune:

    aaaaaaaaaaaaaaaaa! O minunatie…deliciasa!Totul este pe placul meu…Trebuie sa merg in Turcia.Multumim pentru retete!

  8. flory spune:

    tocmai am preparat mucver si este o bunatateeeeee..super bucataria turceasca!voi mai incerca si alte retete,multumesc!

  9. nilgun spune:

    http://bucatariaturceasca.blogspot.com
    aceasta poate fi o adresa utila pentru cei interesati de bucataria turceasca

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s